dilluns, 12 de maig del 2014

Informació sobre ESTALMATCV


Ací teniu la informació referent a l'activitat que el dijous passat us vaig proposar.

Estalmat és un projecte de la Real Academia de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales que tracta la detecció, orientació i estímul del talent matemàtic d'estudiants de 12-13 anys sense extraure'ls del seu entorn. Aquest procés té lloc durant dos anys, en els quals les alumnes i alumnes assisteixen de forma regular a les activitats organitzades.

Aquest projecte va ser dissenyat per Miguel de Guzmán, posant-lo en funcionament en la Comunitat de Madrid en 1998. En la seua opinió, hi ha molts estudiants d'Ensenyament Secundari i Batxillerat que no desenvolupen les seues habilitats matemàtiques a causa de la rigidesa dels currículums i a la falta d'atenció de les administracions a aquest tipus d'alumnat. La tasca d'atendre a aquestes persones està fora de l'abast dels professors ja que no poden dedicar-li l'atenció personal que necessiten. Aquests estudiants posseeixen un alt potencial per a contribuir al desenvolupament cultural i social de tot un país, així que la seua localització i l'aplicació d'aquest tipus d'actuacions afavoriran que aquestes habilitats no passen desapercebudes i s'atenguen adequadament, fomentant la vocació científica d'aquests joves. Aquest objectiu és fonamental en qualsevol societat avançada.

Des de la seua implantació a Madrid, el projecte s'ha iniciat en diferents comunitats autònomes de tot l'estat espanyol, en la Comunitat Valenciana (EstalmatCV) es va iniciar l'any 2007. El projecte conta des del seu començament amb el suport institucional de la Universitat de València i la Universitat d'Alacant. Posteriorment, en 2008, es va incorporar la UJI (Universitat Jaume I de Castelló) i la SEMCV (Societat d'Educació Matemàtica Al-Khwarizmi). També va contar amb la col·laboració de la UNED de Dènia durant el període 2007-09.

Des dels seus inicis, Estalmat CV ha seleccionat 100 alumnes al llarg de quatre promocions. Cada any se selecciona a 25 joves en un procés que es porta a terme en dues fases: la primera consta d'una prova escrita d'aptitud, en que es proposen qüestions matemàtiques de diversa índole descrites amb un llenguatge senzill (veure pàgina web per a descarregar les proves realitzades en anys anteriors). En la segona fase, es realitza una entrevista amb cadascun dels candidats que haja superat la primera fase per a valorar la seua actitud cap al projecte. Els joves estan en el projecte per un període de dos anys, en els quals acudeixen a sessions setmanals els dissabtes al matí per un total de vint sessions cada curs. Després d'aquest període, el projecte els brinda la possibilitat de participar dos anys més en el curs de Veterans.

ACTIVITATS

Les activitats comencen amb un campament d'un cap de setmana de durada, que se celebra en una casa rural a Requena durant l'última quinzena de setembre. El campament té com objectiu que els joves es coneguen mitjançant la realització de tallers i activitats en grup relacionades amb les matemàtiques, l'astronomia i les ciències en general. Les diferents activitats poden veure's en els programes dels diferents cursos de la pàgina web: http://estalmatcv.blogs.uv.es/ A més de l'assistència a les activitats regulars, cal destacar les activitats especials que es programen al principi de cada curs: excursions al planetari i excursions a pobles i llocs que, pel seu caràcter singular, permeten realitzar una sessió o visita guiada. En el programa també s'inclou l'assistència a centres científics d'investigació de reconegut prestigi.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada