dimarts, 6 de maig del 2014

Fotos i conceptes matemàtiques...

Totes les fotes i els comentaris estan estrets d’una pàgina molt interessant que vos aconselle que visiteu  esquemat.


Llenguatge algebraic

Gran invent el anomenar a les coses amb símbols per a treballar amb elles, fins i tot a les què no es coneixen. Permet concretar el pensament, raonar i avançar en les conclusions. Per a Newton resoldre un problema de nombres és traduir-lo del llenguatge en què es presenta al llenguatge algebraic. Símbols, claus, canvis de variable són conceptes immersos ja en la cultura general. Encara que, afortunadament, en la vida quotidiana les coses no porten les seues lletres damunt. Foto Akira TAKAUE.


8x

Viu en les fórmules, polinomis, funcions i equacions, és la reina del llenguatge algebraic, tots  volen trobar-la, és la x, el més popular símbol de les mates. Foto Bàrbara.


La cosa de Cardano


Cap a 1500 Gerolamo Cardano, Lucca Paciole, Niccolò Fontana Tartaglia, Lovodico Ferrari i Scipione del Ferro, entre uns altres, es barallaven amb les equacions, per resoldre les de 3r i 4t grau, i es barallaven entre si pels honors que el gran públic els prodigava, a manera dels actuals herois esportius. La cosa és que abans de les incògnites usaven paraules, la cosa és que les anomenaven la cosa, la cosa és que ara les equacions estan resoltes, gràcies a aquells pioners i la cosa és que la cosa ara es diu x. Foto Weave Bridge Philadelphia.


Signe més

L’universalment conegut signe més per a l'addició o summa. La idea d'afegir és simple i al llarg de la història s'han usat molts símbols o abreviatures. En el segle XV s'usaven a Europa la P de plus que és igual a més en llatí (i la M de minus que vol dir menys per a restar). Els signes + i − actuals es creu que provenen del llibre d'Aritmètica Mercantil Behende und hüpscheenung auff allen Kauffmanschafft, obra de Johannes Widmann en 1489, encara que també es diu que el + ve de les creus que feien amb algun tipus de guix els empleats de les duanes per a indicar els paquets revisats.



 Sempre positiu

Diuen que el signe + ve dels duaners holandesos, que marcaven els embalums amb un aspa. Me'ls imagine fent el senyal i dient un altre més en espentar el paquet. I es va quedar el símbol. I en la vida, com en les mates hi ha qui opta tots els dies pel positiu, + x,    



Igual a


Perquè no hi ha dues coses més iguals que dues rectes paral·leles, així inventà Robert Recorde el símbol igual a en 1557. Al principi les ratlles eren molt llargues, després es va ser acurtar. La notació matemàtica té gran trascendència en l'avanç de les matemàtiques. Foto Loic Labranche.


2n és parell

No importa quants ocells hi haja sobre el gel. El total d'imatges serà sempre parell. Demostració visual d'una propietat matemàtica. Així quan volem escriure un nombre parell genèric o desconegut posem 2n, sent n un nombre natural, clar. Foto Ostfries


2n+1 és imparell

Si tots van per parelles i sobra un, és clar que en total són imparells. És la idea que s'usa per a escriure un nombre imparell en general: poses 2n + 1 i tens un nombre imparell, siga el que siga el nombre enter n. I val també amb 2n – 1. Perquè, clar, 2n és sempre parell. Foto Peter Orlicky



Nombre imparell: 2n - 1

Si ja hem vist 2n+1 com a expressió d'un nombre imparell, portem ara altra visió interessant. Si tot va per parelles i falla un, queda un nombre imparell d'elements. El que s'escriu 2n–1, una expressió potent i eficaç que a voltes s'entravessa en els inicis del llenguatge algebraic i que s'aclareix amb la foto de C. Lear d'una destil·leria i la seua finestra trencada..




4 comentaris :

  1. Hola sóc Paula
    La foto que més m'agrada es la de "La cosa de Cardano" perquè m'agrada l'estil de la X en el Weave Bridge de Philadelphia i sobretot per com han avançat les coses, de dir-li "la cosa" a una incògnita, a tindre un llenguatge algebraic.

    ResponElimina
  2. Hola, sóc Lara:
    La fotografia que he triat és la de 2n + 1 és imparell. Perquè hem sembla molt curiós que totes les fulles vagen una al costat de l'altra de dos en dos i al final a la punta hi ha una sola. Aquesta fotografia expressa molt bé la teoria mitjançant una imatge de la naturalesa.

    ResponElimina
  3. Hola sóc Sara 1r C:
    En aquest cas he elegit la foto de "La cosa de Cardano".

    Avui dia, la cosa es diu"x".En aquesta imatge apareixen vàries "x" unides, a més de la forma "x" també forma figures com el rombe que al mateix temps l'ombra de la figura es reflecta en la madera del pont. Des de aquesta visió pareix que les "x" estigueren tocant els núvols del cel. Finalment vaig a dir que aquesta foto ès bastant interessant, igual que la seua informació.

    ResponElimina
  4. Hola sóc Rosa 1-C:
    La imatge que més m'agrada és la dels ocells ja que és curiòs que hi hagen els que hi hagen sempre siga un nombre parell perquè es conten de dos en dos(contant l'ocell i la seua ombra). M'agrada perquè mai m'havia parat a pensar-ho i ha sigut una dada molt curiosa. A més ara entenc perquè s'escriu 2x quan vols representar un nombre parell en àlgebra.

    ResponElimina