divendres, 14 de març del 2014

Dia Internacional de PI

El dia 14 de Març se celebra universalment el dia de Pi. El motiu de l'elecció de la data és que en la notació anglosaxona s'escriu primer el mes i després el dia, per la qual cosa el 15 de Març s'escriu 3.14, que és una aproximació del famossísim nombre.

El número pi s'utilitza per a calcular l'àrea d'un cercle i la longitud de la circumferència, té infinites xifres decimals, però com treballar amb infinites xifres és impossible vosaltres normalment haureu utilitzat l'aproximació 3,14. El número pi està, d'una manera o d'altra, en totes les figures i cossos redons. 

L'esdeveniment sol celebrar-se a la 1.59, hora que coincideix amb l'aproximació de Pi al valor 3,14159, el més estudiat pels escolars de tot el món. A Estats Units, en els col·legis solen fer activitats especials amb els xiquets en classes de matemàtiques, i en institucions tan prestigioses com el Massachussets Institute of Technology (MIT) esperen a aquest dia per a enviar als seus nous alumnes les cartes amb l'aprovació de la seua sol·licitud d'admissió.


Avui dia, gràcies a la utilització d'ordinadors, s'han calculat els primers 51.000 milions de decimals de Pi. La persona que ha aconseguit memoritzar més decimals és Akira Haraguchi, un japonès de 59 anys, que al juliol de 2005 va batre el rècord del món en recitar 83.431 dígits del nombre Pi de memòria, per al que va necessitar més de 13 hores. Va superar i pràcticament va duplicar l'anterior rècord del món de 42.195 xifres, del també japonès Hiroyuki Goto.




Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada